14 fullgångna veckor

Nu har man gått 14 fulla veckor så nu börjar man närma sig både RUL & halva tiden. Tänk vad allt går fort. Är ju lite läskigt att det kan gå så fort att få ett litet barn att bli fullgånget & redo för världen. Men som vanligt kommer här lite info =)

Nu är bebisen ungefär 9 centimeter lång och väger cirka 43 gram. Nu växer kroppen fortare än huvudet. Denna vecka kommer den papperstunna huden att täckas med den duniga kroppsbehåring som kallas lanugo och vanligtvis försvinner innan bebisen föds. Ögonbryn börjar växa och huvudet kan vara täckt med dunigt hår, men det är svårt att förutse hur ditt barns hår kommer att se ut efter förlossningen.

Kring den här tiden kan fostret gripa, kisa, rynka på ögonbrynen och grimasera. Det kanske till och med kan suga på tummen. Forskare tror att dessa och vissa andra rörelser utvecklas i takt med att impulser i hjärnan utvecklas.

Om du inte gjort ett NUPP-prov, men ändå vill få en uppfattning om hur hög risken för kromosomskador är, kan du göra en serumscreening (biokemisk screening eller Köpenhamnsprov) från vecka 14. Det mäter nivåerna av vissa äggviteämnen i ditt blod och kan ge en bild av hur stor risken är för Downs syndrom eller annan kromosomskada. Resultatet kan visa om det är relevant att överväga ett fostervattensprov, som görs mellan vecka 15 och vecka 18 och som vanligtvis erbjuds om den blivande mamman är över 35 eller har kromosomavvikelser i släkten. Du som är över 35 kan läsa vår artikel om hur ålder påverkar graviditeten.

(Observera, att forskning har visat att barn utvecklas i sin egen takt – även i livmodern. Sidorna om fostrets utveckling har gjorts som en allmän guide till hur din bebis växer)

Infon kommer HÄRIFRÅN


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Du som skriver heter:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (ser bara jag)

Din bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0 Design by Sanne Holling