37 fullgångna graviditetsveckor

Ja idag är det ju torsdag vilket betyder att vi går in i en ny vecka här hemma. Idag är det alltså endast 3 veckor kvar & bara 21 dagar. Fy vad tiden går. Jag är dock inte helt säker på att hon kommer stanna kvar i magen så länga för det känns som att förlossningen är på G till&från. Idag fick jag 2 rejäla förvärkar så jag var tvungen att ta djupa andetag för att få bort dom & det känndes som bara den där nere. Men vfi får helt enklet se vad som händer.

Så i vanliga ordning tar vi denna veckas info:

Nu är du 37 veckor gången (eller gravid i 38:e veckan, om du föredrar att räkna så). Bara två eller tre veckor kvar! Denna vecka tappar din bebis den duniga kroppsbehåring som kallas lanugo och det vaxliknande lager som skyddat huden och som kallas vernix caseosa. Din bebis sväljer båda substanserna och de kommer sedan att ligga kvar i tarmen till födseln där de bildar den svartgröna avföring som kallas barnbeck (mekonium).

De sista veckorna kommer du förmodligen att känna dig som en ganska rastlös flodhäst. Försök trots detta att vila så mycket som möjligt, även om du har svårt att sova — du kommer att uppskatta det efter förlossningen. Din barnmorska vill träffa dig och ta ett blod- och eventuellt urinprov denna vecka.

Nu väger bebisen kring 2,8 kg och är nästan 49 cm lång. Bebisens huvud ligger nu förmodligen nere i ditt bäcken och skyddas av den omgivande benstrukturen. Detta ger benen och underkroppen mer plats att växa.

Många bebisar har nu huvudet fullt av hår som är ungefär 3,5 cm långt. Men det behöver inte ha samma färg som ditt – mörkhåriga par kan bli överraskade av nyfödda bebisar mer blont eller rött hår och ljushåriga föräldrar kan få bebisar med mörkt hår. Och så finns det förstås bebisar som inte har något hår alls.

A propos hår, så har nu det mesta av den duniga kroppsbehåring som kallas lanugo och som din bebis haft sedan 26 veckor försvunnit, liksom det mesta av fosterfettet (vernix caseosa). Bebisen sväljer detta, liksom andra avsöndringar, och lagrar dem i tarmarna. Detta kommer att bli bebisens första bajs, som kallas barnbeck (eller mekonium).

Ungefär vid den här tiden börjar många kvinnor bli oroliga för att de inte kommer att känna igen när förlossningen börjar.

(Observera, att forskning har visat att barn utvecklas i sin egen takt – även i livmodern. Sidorna om fostrets utveckling är en allmän guide till hur din bebis växer)

Infon kommer HÄRIFRÅN

Magbilder kommer lite senare =)


Kommentarer
Postat av: Debora- Mamma till Maximilian 090923

Snart dags ju:) Spännande. Födde du Lilly för tidigt eller sent?

2010-11-04 @ 20:37:15
URL: http://deborapersson.bloggplatsen.se/
Postat av: cassandra, mamma till josefin och gravid med lillebror

Nu har vi inte så lång tid kvar :) Hur mår du och magen då? :)

2010-11-04 @ 21:24:59
URL: http://weareyoungparents.blogg.se/
Postat av: cassandra, mamma till josefin och gravid med lillebror

jaa :) De är kul när man ser andra som har bf i närheten av en själv :)



hihi :) Mina revben mår bra iallfall, visst rör sig han där inne. Men helt okej är de :P hihi har en hel del sammandragningar och mensvärkar :P men annars är de okej :) hihi



kramkram

2010-11-04 @ 21:51:00
URL: http://weareyoungparents.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Du som skriver heter:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (ser bara jag)

Din bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0 Design by Sanne Holling