33 fullgångna graviditetsveckor

Hej
Torsdag idag då villet betyder att vi här hemma träder in i en ny vecka av graviditeten. Kan verkligen inte förstå att tiden kan gå så otroligt fort fast jag har mera "problem" denna gång. Man blir verkligen helt chockad över att se hur dagarna minskar dramatiskt & novenber kryper sig på. Men på ett helt underbart vis såklart =) Har nu börjat plocka lite med min & Léones BB-väska men jag kommer nog inte packa dom än. Men det är skönt att börja plocka fram dom lite & kolla upp vad som behövs till väskan mm.

I vanlig ordning tar vi denna veckans info:

Nu väger bebisen ungefär 2 kg och är cirka 44 cm lång. Nu bör bebisen (åtminstone för dig som är förstföderska) göra sig redo inför födelsen genom att vända sig upp-och-ner, så att huvudet pekar nedåt i bäckenet.

Under de kommande veckorna håller din barnmorska ett öga på bebisens postition – vissa bebisar får för sig att de ska vända sig uppåt igen.

Din bebis kranium är fortfarande lite mjukt, eftersom benen inte riktigt sitter ihop ännu – delvis för att förlossningen ska bli lättare. Människor föder barn med ovanligt stort huvud i förhållande till mammans bäcken och detta möjliggörs av att huvudet kan tryckas ihop lite under förlossningen. Övriga delar av bebisens skelett hårdnar däremot nu och huden håller på att bli mindre röd och skrynklig.

Om du är förstföderska, kanske bebisen vänder sig nedåt denna vecka och placerar huvudet mot livmoderhalsen. (Detta händer i ungefär hälften av alla förstagångsgraviditeter.) Om du är omföderska, är det vanligt att detta inte sker förrän sista veckan innan bebisen föds – och i vissa fall inte förrän förlossningen börjar.

Får du svullna fötter och vrister mot dagens slut? Vätskebindning i kroppen, s k ödem, är ofta värre senare på dagen eller om det är varmt. Märkligt nog kan detta förvärras av vätskebrist. Din kropp – i synnerhet dina njurar – och bebisen behöver mycket vatten. Om dina händer eller ditt ansikte plötsligt sväller upp, är det viktigt att du kontaktar läkare – det kan vara ett tecken på havandeskapsförgiftning.

(Observera, att forskning har visat att barn utvecklas i sin egen takt – även i livmodern. Sidorna om fostrets utveckling är en allmän guide till hur din bebis växer)

Infon kommer HÄRIFRÅN

Enligt info från boken Gravid vecka för vecka med Gitte Dencker brukar nu SF-måttet ligga mellan 28-33 cm.

Egna ord: Léone ligger ju redan neråt i starläge men är fortfarande ruckbar men det känns jättebra att hon redan vänt sig åt rätt håll efterson det verkar vara tidigt för en omföderska. Men istället har jag ju ett jobbigt tryck mot revbenen hela tiden eftersom hon lagt sig neråt. Men det är ju ite lång tid kvar nu så det är ingen fara endå. Visst är det ju jobbigt att hela tiden hänna av trycket & jag måste ofta byta ställning när jag sitter då det blir jobbigt fort. Men vad gör man inte för att få ha en liten skrutt till hos sig? =)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Du som skriver heter:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (ser bara jag)

Din bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0 Design by Sanne Holling