37 fullgångna veckor

Hej mina fina.
Ja, igår var det ju dags att gå in i nästa graviditets vecka och nu är det ju inte många kvar. Idag har vi ju bara 20 dagar kvar innan vi är framme vid den 4:e oktober och lille W´s ankomstdatum. Och nu är vi ju nästan helt klara här hemma med allt som behöver fixas. Skulle ju ta hem vaggan igår ifrån V´s mormor och morfar man den glömde vi i samband med trötta barn. Så den ska hämtas och fixas innan helgen är slut. Sen vill ju jag gärna in till uppsala för att köpa ett annat babyskydd och lite smått till renoveringen här hemma och jag hoppas ju på att få in maken redan idag. Får väl se hur det går =)
 
Här kommer iaf infon för veckans graviditet och magbilder kommer lite senare.

Nu är du 37 veckor gången (eller gravid i 38:e veckan, om du föredrar att räkna så). Bara två eller tre veckor kvar! Denna vecka tappar din bebis den duniga kroppsbehåring som kallas lanugo och det vaxliknande lager som skyddat huden och som kallas vernix caseosa. Din bebis sväljer båda substanserna och de kommer sedan att ligga kvar i tarmen till födseln där de bildar den svartgröna avföring som kallas barnbeck (mekonium). 

De sista veckorna kommer du förmodligen att känna dig som en ganska rastlös flodhäst. Försök trots detta att vila så mycket som möjligt, även om du har svårt att sova — du kommer att uppskatta det efter förlossningen. Din barnmorska vill träffa dig och ta ett blod- och eventuellt urinprov denna vecka.

Nu väger bebisen kring 2,8 kg och är nästan 49 cm lång. Bebisens huvud ligger nu förmodligen nere i ditt bäcken och skyddas av den omgivande benstrukturen. Detta ger benen och underkroppen mer plats att växa. 

Många bebisar har nu huvudet fullt av hår som är ungefär 3,5 cm långt. Men det behöver inte ha samma färg som ditt – mörkhåriga par kan bli överraskade av nyfödda bebisar mer blont eller rött hår och ljushåriga föräldrar kan få bebisar med mörkt hår. Och så finns det förstås bebisar som inte har något hår alls. 

A propos hår, så har nu det mesta av den duniga kroppsbehåring som kallas lanugo och som din bebis haft sedan 26 veckor försvunnit, liksom det mesta av fosterfettet (vernix caseosa). Bebisen sväljer detta, liksom andra avsöndringar, och lagrar dem i tarmarna. Detta kommer att bli bebisens första bajs, som kallas barnbeck (eller mekonium). 

Ungefär vid den här tiden börjar många kvinnor bli oroliga för att de inte kommer att känna igen när förlossningen börjar. 

(Observera, att forskning har visat att barn utvecklas i sin egen takt – även i livmodern. Sidorna om fostrets utveckling är en allmän guide till hur din bebis växer) 

Infon kommer HÄRIFRÅN

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Du som skriver heter:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (ser bara jag)

Din bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0 Design by Sanne Holling